Administratiekantoor en Boekhouder in Amsterdam

Uw professional in financiële administratie

Commanditaire Vennootschap

Een commanditaire vennootschap is een vorm van de vof. Een van de vennoten is een puur financiële vennoot. Dit noemt men een stille vennoot. In de praktijk betekent dit dat de stille vennoot de financiële partner is, maar in het dagelijkse beheer van de vof geen leiding geeft. Een leidinggevende vennoot wordt ook wel beherende vennoot genoemd. Er kunnen meerdere stille en beherende vennoten in een commanditaire vennootschap zitten.

U moet een commanditaire vennootschap inschrijven bij de KvK.
Hoewel u niet verplicht bent om een contract op te stellen raden wij het u wel ten zeerste aan.

Een administratiekantoor kan veel zorgen wegnemen.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op!

Een cv heeft administratieve verplichtingen

Ook een commanditaire vennootschap heeft verplichtingen omtrent het bijhouden van een administratie. Omdat de beherende vennoten als ondernemers worden beschouwd is de cv verplicht een duidelijke en correcte financiële administratie bij te houden. Hierin zijn alle zaken opgenomen die nodig zijn voor de controle en financiële uitvoering van het vennootschap. Als u bijvoorbeeld personeel in dienst heeft moet u ook loonheffing afdragen. Ook moet u de btw-regels in acht nemen. Administratiekantoor Het Cijferbedrijf te Amsterdam is u bij de financiële administratie van uw commanditaire vennootschap graag van dienst.

Belastingen betalen in een commanditaire vennootschap

Een stille vennoot heeft voor de belastingdienst slechts recht op de investeringsaftrek en willekeurige afschrijvingen. De beherende vennoot wordt door de belastingdienst echter aangemerkt als ondernemer (mits hij aan de criteria voor een ondernemer voldoet) en ook zo belast. De beherende vennoot heeft zo bijvoorbeeld recht op de ondernemersaftrek.

Schulden in een commanditaire vennootschap

Een beherende vennoot is in geval van schulden met zijn privé-vermogen aansprakelijk. Een stille vennoot is echter alleen aansprakelijk voor de door hem gemaakte investeringen in de vof. Als de stille vennoot zich echter in de vof opstelt als een beherende vennoot dan wordt deze, net als een gewone beherende vennoot, ook in zijn privé-vermogen aansprakelijk in geval van schulden.

Voortgang van een commanditaire vennootschap bij stoppen of overlijden

In geval van overlijden stopt (tenzij in een contract anders is vastgelegd) het commanditaire vennootschap. Hetzelfde geldt wanneer een van de vennoten stopt met de vof.

Na het beëindigen van het commanditaire vennootschap

Na het beëindigen van het vennootschap worden de eventuele schulden afbetaald en aandelen teruggegeven. Dit is de zogenaamde “vereffening”. Als er bij de vof schulden zijn dan worden deze door de beherende vennoten terugbetaald. De stille vennoot is zijn investering kwijt maar verder niet financieel aansprakelijk.

Heeft u vragen over de financiële administratie van uw commanditaire vennootschap?

Neem dan contact met ons op .
Administratiekantoor Het Cijferbedrijf te Amsterdam staat u graag te woord.

Het cijferbedrijf beschikt over:

  • Een groot netwerk voor optimale informatie
  • Professionele software
  • Ruime ervaring met verschillende bedrijfsvormen
  • Uitstekende bereikbaarheid 


Geweldig, al vanaf dag een ging ik besparen op mijn kosten! De communicatie lijnen zijn kort zodat je als je een vraag hebt meteen antwoord krijgt.

Merijn Rutgers -
Rutgers Natuursteenonderhoud. 

    

Wij bellen u terug

  • Should be Empty:

Contactinformatie

Administratiekantoor en Boekhouder in Amsterdam

Adres:
Mauritskade 55C 
1092 AD
Amsterdam 

Telefoonnummer:
020 6929 534 

Email:
info@hetcijferbedrijf.nl